Skip to Content
Wanneer verkrachting met extreem geweld een oorlogswapen wordt

Wanneer verkrachting met extreem geweld een oorlogswapen wordt

Aflevering 5 Topdokters op maandag 24 februari om 20.35 op VIER

Elke dag belanden vijf tot zeven vrouwen die met extreem geweld verkracht werden in het Panzi-ziekenhuis in Oost-Congo. De Brusselse dokter Guy-Bernard Cadière reist er meermaals per jaar naartoe om er samen te opereren met Nobelprijswinnaar dokter Denis Mukwege. “Als een gewapende bende in Oost-Congo een dorp binnendringt en vrouwen verkracht, dan is dat met de bedoeling het sociale weefsel van dat dorp kapot te maken. En het gebeurt altijd in regio’s waar ze grondstoffen voor gsm’s gevonden hebben”, weet prof. Cadière. In de vijfde aflevering van Topdokters ziet hij een patiënte die al zeven jaar urine en stoelgang verliest na zo’n brutale verkrachting.

Story image

Daarnaast behandelt hij ook een 30-jarige vrouw die al 15 jaar incontinent is na een misgelopen bevalling. Ze werd al die tijd verstoten door haar dorpsgenoten en is nu pas opgenomen in het ziekenhuis: “We spreken hier in Congo niet van patiënten, maar van overlevers. Dat houdt in dat zij tenminste levend in het ziekenhuis geraakt zijn.”

Story image

Dr. Bart Vanderheyden is chirurg bij het Belgische leger. Binnenkort vertrekt hij op zijn 35ste militaire zending, dit keer naar Niger. Daarnaast werkt hij ook enkele dagen per maand als spoedarts in AZ Oudenaarde. Wanneer een meisje betrokken is bij een verkeersongeval, moet dr. Vanderheyden zo snel mogelijk uitrukken met de MUG.

Dr. Vanderheyden: “Ik ben eerder de wegenwacht die ter plaatse geroepen wordt om met eenvoudige middelen problemen op te lossen dan dat ik een technieker ben in de garage van één of ander prestigieus automerk.”
Story image

Prof. Nasser Nadjmi is opnieuw in zijn geboorteland Iran om schisisoperaties uit te voeren en nieuwe chirurgen op te leiden. In zijn opleidingscentrum ziet hij studente Bita. Zij werd al geopereerd voor haar schisis, maar is nog niet tevreden met het resultaat. Prof. Nadjmi doet er alles aan om de lip opnieuw voller en natuurlijker te maken.

 

Niels Pittevils
Niels Pittevils Persverantwoordelijke Play4, Play5, Play6, Play7 & GoPlay

 

Over Play4

Alle vermelde teksten, foto’s, afbeeldingen, logo’s, handelsnamen, merken en audiovisueel materiaal zijn in eigendom of in licentie van De Vijver Media (Play Media met de zenders Play4, Play5, Play6, Play7, GoPlay en Woestijnvis) en zijn auteursrechtelijk of anderszins beschermd.

Gebruik hiervan is niet toegestaan zonder voorafgaandelijk akkoord van De Vijver Media, hetzij via email hetzij na het ontvangen van een login op www.beeldfabriek.be. Het ontvangen van een login impliceert uw akkoord met de gebruiksvoorwaarden van www.beeldfabriek.be

Play4
Harensesteenweg 224
1800 Vilvoorde