Skip to Content
True Crime Belgium: de moord op politieagente Kitty Van Nieuwenhuysen.

True Crime Belgium: de moord op politieagente Kitty Van Nieuwenhuysen.

"Op haar begrafenis kleurde Leuven helemaal blauw."

Vanaf zondag 30 oktober brengt True Crime Belgium een reeks unieke misdaaddocumentaires over de meest schokkende en verwerpelijkste misdrijven die de voorbije decennia gepleegd werden in België. Via authentiek gerechtelijk foto- en videomateriaal reconstrueert True Crime Belgium de misdaad en voor de allereerste keer worden de speurders, onderzoeksrechters en openbare aanklagers hierin gehoord.  
​Maar ook beklijvende getuigenissen van nabestaanden en slachtoffers die voor de allereerste keer zelf hun verhaal vertellen. De traumatische gebeurtenissen waar ze nog elke dag mee geconfronteerd worden en het gevoel van onmacht en angst wanneer een dader vrij komt. Maar ook het diepe gemis van hun geliefden. Want hoe belangrijk het recht op vergetelheid ook is voor een dader, minstens even belangrijk is het recht op herinnering van deze slachtoffers.   

Dossier Kitty Van Nieuwenhuysen
Lot, december 2007. In de nacht van 3 op 4 december stoten een nog maar pas afgestudeerde 24-jarige politieagente en haar collega op een inbrekersbende. Drie zware gangsters openen meteen het vuur. Hun combi wordt doorzeefd met 28 kogels afkomstig van een kalasjnikov. Kitty Van Nieuwenhuysen heeft geen schijn van kans en sterft ter plaatse. Collega Peter Vanstalle raakt zeer zwaar gewond. Na de schietpartij dringen de daders het huis van buurman Ismael Sacoor binnen en vuren in het bijzijn van Sacoors vrouw en kinderen drie kogels op hem af. Ook hij wordt zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis. De koelbloedige moord op de beloftevolle politieagente jaagt een schokgolf door heel België en het zwaar aangeslagen politiekorps.

Anderhalve maand later, op 19 januari 2008, kan de politie drie verdachten oppakken. Hassan Iasir, Noureddine Cheikhni en Galip Kurum staan in het voorjaar van 2011 terecht voor het Brusselse assisenhof en worden daar veroordeeld tot 30 jaar cel. Twee van de drie daders zijn intussen vrij. De derde dader mag regelmatig de gevangenis verlaten.

Peter Vanstalle: "Eerst wist ik niet wat er gebeurde. Ik hoorde knallen en voelde een brandend gevoel in mijn hand. Nu blijkt dat dat de eerste kogel was."
Story image
Ismael Sacoor: "Plots stond ik oog in oog met iemand in een bivakmuts. Ik vroeg hem wat hij aan het doen was, maar hij antwoordde niet. Hij schoot me onmiddelijk neer."
Story image
Boris Vicca: "Als agent leer je vaak de minder mooie kant van de maatschappij kennen en Kitty was heel gemotiveerd om op haar manier die wereld te ontdekken. Waar een ander van wegloopt, lopen wij juist naartoe. Dat is net hetgene wat Kitty fataal werd."
Collega Barbara Van Der Dussen: "Als wij ter plaatse kwamen na de schietpartij, hoorde ik de combi plots bewegen. Waarschijnlijk Kitty die eerst rechtop zat, maar dan dood neerviel."

True Crime Belgium, zondag 30 oktober om 20u40 op Play4.

Ferre De Prins Persverantwoordelijke Play4, Play5, Play6, Play7 & GoPlay

 

 

Over Play4

Alle vermelde teksten, foto’s, afbeeldingen, logo’s, handelsnamen, merken en audiovisueel materiaal zijn in eigendom of in licentie van Play Media, Play4, Play5, Play6, Play7 of GoPlay: deze zijn auteursrechtelijk of anderszins beschermd.

Gebruik hiervan is niet toegestaan zonder voorafgaandelijk akkoord van Play Media, hetzij via email hetzij na het ontvangen van een login op www.beeldfabriek.be. Het ontvangen van een login impliceert uw akkoord met de gebruiksvoorwaarden van www.beeldfabriek.be.

 

Play4
Harensesteenweg 224
1800 Vilvoorde