The war on drugs. Morgen in Niveau 4 op VIER.
Zaterdagavond. Bij hoofdinspecteur Sylvia loopt kort na middernacht een oproep binnen over een straatrace op de Hasseltse stadsring. Ze roept versterking op zodat ze de auto's allemaal aan de kant kunnen zetten. "Egotrippen noemt dat, met dikke auto's cruisen op de ring, een beetje stoer optrekken, de felle Jos uithangen en dan loop je al eens tegen de lamp, hé." De egotrippers worden getest op het gebruik van alcohol en drugs. 2 van de 3 testen positief.
De strijd tegen drugs, vooral in het verkeer, is een prioriteit in Hasselt. In de eerste zes maanden van 2018 werden maar liefst 305 chauffeurs betrapt op het gebruik van drugs achter het stuur. Op een half jaar tijd is dat even veel als in heel 2017. Hoofdinspecteur Sylvia herkent de signalen van de gebruikers. “D'er hangen 24 geurboompjes in hun auto. Dan weet je het meteen."
De BOB - campagnes werden in 1995 gelanceerd. Na bijna 25 jaar weet iedereen intussen dat drinken en rijden niet samengaan. "Maar het gevaar van een joint roken en rijden, dat zit er nog niet in." merkt inspecteur Wim. Tot 2 jaar geleden werd er bijna niemand gepakt op drugs in het verkeer. "Nu hebben we wel de middelen, speekseltesten en de boetes zijn enorm hoog." Tot 1.500 euro voor wie onder invloed acher het stuur wordt betrapt.
Ook in Sint-Niklaas is de drugproblematiek sterk toegenomen de laatste jaren. Deze provinciestad ligt in de schaduw van Antwerpen en sinds de fameuze 'War on Drugs' van burgemeester Bart De Wever, zakken dealers en gebruikers af naar hun nieuwe marktplaats Sint-Niklaas.
En hoofdinspecteur Wim coördineert een drugsrazzia in Hasselt. 2 observatieploegen zijn al de hele avond ter plaatse. Bij de inval vinden ze overal op de grond drugs. 2 dealers worden uiteindelijk opgepakt, 4 krijgen er een proces-verbaal voor het gebruik van harddrugs. "Wat we aangetroffen hebben op de grond en wat ze op zak hadden. Ik denk dat toen iedereen nog drugs bij had."
Niveau 4. De strijd tegen de dreiging, morgen om 20.35 op VIER.