Shalom Allemaal! Een exclusieve inkijk in de gesloten Joodse gemeenschap

Shalom Allemaal! Een exclusieve inkijk in de gesloten Joodse gemeenschap

Vanaf 25 april elke dinsdag om 21u op Play4 en GoPlay

Op dinsdag 25 april start de nieuwe documentairereeks Shalom Allemaal! op Play4. In de reeks wordt het dagelijkse leven in de Joodse wijk van Antwerpen uitgebreid in beeld gebracht. De kijker gaat samen met journalist Diederik Van den Abeele op ontdekkingstocht en leert het doen en laten van tientallen boeiende bewoners van de Antwerpse shtetl kennen.

Diederik ging gedurende 3 jaar bijna dagelijks op pad en slaagde erin om met zijn team unieke beelden te maken van het leven in de Joodse gemeenschap, zowel op straat als achter gesloten deuren. Na verloop van tijd kreeg hij zoveel vertrouwen van de gemeenschap, dat hij ook op plekken kon filmen waar nooit eerder een niet-Jood een voet had gezet. Nog nooit slaagde iemand erin om zo’n unieke documentaire te maken over het leven van de orthodoxe Joden. Tot nu.

Story image
Programmamaker Diederik Van den Abeele: "Toen ik drie jaar geleden aan dit avontuur begon, wist ik eigenlijk niet wat ik mocht verwachten: ik was weliswaar geboeid door mijn Joodse buren in Antwerpen, maar wist nauwelijks iets van hen af. Het heeft veel moeite gekost om hun vertrouwen te winnen, maar beetje bij beetje gingen de deuren open en ontdekte ik een wereld waarvan ik het bestaan niet had vermoed. Tijdens het maken van deze docureeks heb ik een heel bijzondere gemeenschap leren kennen die me niet alleen vaak heeft verbaasd en ontroerd, maar me ook veel heeft bijgeleerd."
Programmadirecteur Annick Bongers: “Humaninterestreeksen zitten ingebakken in ons Play-DNA. Na 3 jaar vertrouwen winnen en dag in dag uit draaien, heeft Diederik voor een nieuw en vooral uniek pareltje in ons assortiment gezorgd. De Joodse wijk in Antwerpen is misschien wel het meest herkenbare stukje van de stad, maar tegelijkertijd wellicht ook het minst gekende. Daar komt nu verandering in en daar ben ik enorm enthousiast over.”

Aflevering 1

Op een boogscheut van het centraal station van Antwerpen ligt de Joodse wijk. De Orthodoxe Joden die er wonen vallen op in het straatbeeld, maar toch zijn ze een hele gesloten gemeenschap. In Antwerpen wonen ongeveer 3000 gelovige Joodse gezinnen. Ze volgen heel strikt 613 Joodse wetten, die er al van jongs af aan worden ingepompt. Elke minuut van hun leven is door God bepaald. De Jood heeft een geprogrammeerd leven van voor de geboorte tot na de dood. In deze eerste aflevering leert journalist Diederik Van den Abeele de familie Rosenberg kennen die zich voorbereidt op de komst van hun eerste dochter. Diederik gaat ook op bezoek bij Tulli Padwa, een koosjere chef-kok die sinds zijn scheiding voor het eerst alleen woont. 

Joodse (taal)gebruiken aflevering 1

 • Bar mitswa - religieuze meerderjarigheid van Joodse jongen
 • Bima - verhoogd platform in synagoge
 • Chassidisch/ chassidisme - ultraorthodoxe stroming binnen het Jodendom
 • Doula - vrouw die ondersteuning biedt bij zwangerschap
 • Heilige ark/ Heilige Ark- kast waarin Thorarollen bewaard worden
 • Keppel/kippa - hoofddeksel Joodse man
 • Koosjer/kosher - ritueel geoorloofd
 • Latkes- gefrituurde aardappelkoekjes
 • Mezoeza/mezoezot - tekstkoker aan deurpost
 • Mikwe/mikwa - ritueel bad
 • Parasja - gedeelte van de Thora
 • Rabbijn - Joodse geleerde
 • Rabbinaat - waar rabbijnen zetelen
 • Talmoed - gezaghebbend Joods boek met commentaren
 • Tefillien/tefillin ​ - gebedsriemen
 • Thora/Tora/Torah - Joodse bijbel
 • Toivelen - ritueel reinigen
Niels Pittevils
Niels Pittevils Persverantwoordelijke Play4, Play5, Play6, Play7 & GoPlay

 

Over Play4

Alle vermelde teksten, foto’s, afbeeldingen, logo’s, handelsnamen, merken en audiovisueel materiaal zijn in eigendom of in licentie van Play Media, Play4, Play5, Play6, Play7 of GoPlay: deze zijn auteursrechtelijk of anderszins beschermd.

Gebruik hiervan is niet toegestaan zonder voorafgaandelijk akkoord van Play Media, hetzij via email hetzij na het ontvangen van een login op www.beeldfabriek.be. Het ontvangen van een login impliceert uw akkoord met de gebruiksvoorwaarden van www.beeldfabriek.be.

 

Play4
Harensesteenweg 224
1800 Vilvoorde