Skip to Content
Schuldvrij schranzen in Bake Off: de bakkers bakken veganistisch.

Schuldvrij schranzen in Bake Off: de bakkers bakken veganistisch.

Bakken zonder bloem, eieren en melk: kan dat?

In week 6 gaat Bake Off de alternatieve tour op. De overgebleven kandidaten moeten glutenvrij, lactosevrij en veganistisch bakken. Een grote stap buiten de comfortzone voor bakkers die het gewoon zijn om met boter, melk en eieren te werken.

De bakwereld bestaat tegenwoordig uit meer dan klassieke baksels. Vegan en raw bakkers maken furore op Instagram en zelfs de meest klassieke patisserieën experimenteren met alternatieven. In Bake Off gaan de bakkers daarom aan de slag zonder de bouwstenen van de traditionele patisserie. 

Twee keer tien glutenvrij luxebroodjes, luidt de opdracht voor de signatuuropdracht. “De kandidaten moeten denken als een andere soort bakker,” zegt jurylid Regula Ysewijn. Een uitdaging, want brood rijst en krijgt zijn vorm dankzij de gluten in de bloem. De bakkers verdiepen zich voor een keer in boekweitmeel, maïsmeel, havermeel en consoorten.

De technische proef van de week is een lactosevrije chiffoncake. Een gebakje dat geen belletje doet rinkelen maar wel vreemde associaties oproept. Het is het luchtigste gebakje van het Bake Off-seizoen en daarom uiterst gevoelig voor verzakkingen. De bakkers krijgen een recept, maar de meesten gooien dat overboord en vertrouwen op hun eigen ervaring.

Welke bakkers slagen en welke bakkers moeten met het schaamrood op de wangen een ingezakte cake presenteren aan de jury?

Het spektakelstuk van de week is een veganistisch en raw buffet van petit fours. Dierlijke ingrediënten zijn daarom uitgesloten. De kandidaten moeten rekenen op plantaardige vervangmiddelen en bewijzen dat bakken zonder bloem, boter en eieren ook lekker kan zijn.

Bake Off Vlaanderen,  elke woensdag om 20u35 op VIER.

Over Play4

Alle vermelde teksten, foto’s, afbeeldingen, logo’s, handelsnamen, merken en audiovisueel materiaal zijn in eigendom of in licentie van De Vijver Media (SBS Belgium met de zenders Play4, Play5, Play6, Play7, GoPlay en Woestijnvis) en zijn auteursrechtelijk of anderszins beschermd.

Gebruik hiervan is niet toegestaan zonder voorafgaandelijk akkoord van De Vijver Media, hetzij via email hetzij na het ontvangen van een login op www.beeldfabriek.be. Het ontvangen van een login impliceert uw akkoord met de gebruiksvoorwaarden van www.beeldfabriek.be

Play4
Harensesteenweg 224
1800 Vilvoorde