Skip to Content
Prof. Smeets – “Doordat ik zelf borstkanker heb gehad, begijp je mensen anders en beter.”

Prof. Smeets – “Doordat ik zelf borstkanker heb gehad, begijp je mensen anders en beter.”

Aflevering 6 Topdokters op maandag 4 maart om 20.35 op VIER

Professor Ann Smeets is borstchirurg in UZ Leuven. Ze behandelt patiënten met goed- en kwaadaardige borstaandoeningen. In de zesde aflevering van Topdokters vertelt prof. Smeets over haar ervaring met borstkanker en de plotse switch van dokter naar patiënt die ze doormaakte: “Een dikke 2 jaar geleden heb ik zelf de diagnose van borstkanker gekregen. Als je dan telefoon krijgt van een patholoog die zelf niet meer goed uit zijn woorden geraakt, dan weet je niet meer goed wat gedaan. Dan is er even onduidelijkheid over hoe het nu verder moet en dat verandert je wel.”

Op kot in Leuven tussen de studenten

Prof. Smeets woont in Roeselaere, een slordige 140 km van haar werkplek in het UZ Leuven. Daarom huurt ze een studio waar ze drie dagen per week doorbrengt: “Vroeger ging ik elke dag heen en weer, maar dan moest ik ’s morgens erg vroeg vertrekken en op de duur had ik een Red Bull nodig om te kunnen vertrekken.” In deze aflevering ziet ze een vrouw op consultatie met een knobbeltje in de borst. Omdat de tumor erg klein is, beslist prof. Smeets om een ‘Magseed’ in de borst te laten plaatsen om zo de tumor goed te kunnen lokaliseren tijdens de operatie. Deze nieuwe techniek paste UZ Leuven als één van de eerste toe in Europa.

Prof. Gewillig - “In een slechte week kan het zijn dat ik zondag de zon zie ondergaan en pas zaterdagochtend de zon terugzie.”

Wereldautoriteit in de kindercardiologie prof. Gewillig onderzoekt een jongen die werd doorverwezen door het medisch schooltoezicht. De jongen blijkt een ernstige vernauwing van de aorta te hebben en moet behandeld worden.

Dr. Stockx bekijkt de scan van een 62-jarige vrouw met terminale kanker. Ze heeft last van zware druk in het hoofd, omdat de tumor de ader tussen het hoofd en het hart platdrukt. “Een deel van onze ingrepen zijn palliatieve ingrepen zodat mensen heel comfortabel kunnen zijn in de rest van hun beperkte leven dat ze nog voor zich hebben. Het is een even goede oplossing als bijvoorbeeld gewoon maar pijnstillers voorschrijven in sommige gevallen.”

Topdokters - elke maandag om 20.35 op VIER

Over Play4

Alle vermelde teksten, foto’s, afbeeldingen, logo’s, handelsnamen, merken en audiovisueel materiaal zijn in eigendom of in licentie van De Vijver Media (SBS Belgium met de zenders Play4, Play5, Play6, Play7, GoPlay en Woestijnvis) en zijn auteursrechtelijk of anderszins beschermd.

Gebruik hiervan is niet toegestaan zonder voorafgaandelijk akkoord van De Vijver Media, hetzij via email hetzij na het ontvangen van een login op www.beeldfabriek.be. Het ontvangen van een login impliceert uw akkoord met de gebruiksvoorwaarden van www.beeldfabriek.be

Play4
Harensesteenweg 224
1800 Vilvoorde