Prof. Plasschaert – “Eigenlijk is ons werk een beetje zoals ouderwets schrijnwerk. Het enige verschil is dat het raam leeft en het hout teruggroeit.”
Aflevering 1 Topdokters, morgen om 20.35 op VIER
Wanneer het leven aan een zijden draadje hangt, maken topdokters het verschil tussen leven en dood. Vanaf morgen - maandag 28 januari - nemen negen nieuwe dokters, met elk hun eigen medische specialiteit, de kijker mee achter de schermen van hun fascinerende beroep en hun drukke privéleven in het zesde seizoen van Topdokters. Ook dit seizoen heeft de reeks weer een waaier aan karakters, maar drie dingen hebben ze gemeen: de passie om te innoveren, te inspireren en te motiveren. In de eerste aflevering volgt de reeks kinderothopedist prof. Frank Plasschaert. Ook longarts dr. Eva Van Braeckel en interventieradioloog dr. Luc Stockx komen aan bod.
Prof. Plasschaert - “De hoogste snelheid van functioneren ligt bij mij niet voor 10u ‘s ochtends.”
Prof. Frank Plasschaert – aka dokter ‘Plaagstaart’ - werkt als kinderorthopedisch chirurg in twee ziekenhuizen: UZ Gent en AZ Sint-Jan in Brugge. Daar behandelt hij kinderen met een aandoening aan gewrichten en botten. Vandaag ziet hij Tim, een jongeman met een zware verkromming aan de wervelkolom. Hij bereidt Tim voor op zijn operatie om zijn rug zo recht mogelijk te krijgen. Daarnaast bezoekt hij ook Lies in het begeleidingscentrum Spermalie, waar hij kinderen met een motorische beperking behandelt en opvolgt. Lies moet geopereerd worden aan haar heup.
Dat prof. Plasschaert orthopedist zou worden, stond in de sterren geschreven. Ook als kind knutselde hij er immers al op los: “Ik heb nooit graag met speelgoed gespeeld. Ik gooide liever een stofzuiger uit elkaar om te kijken hoe dat in elkaar zat. Tot ieders grote zorg probeerde ik de stofzuiger daarna opnieuw in elkaar te steken (lacht).”
Dr. Van Braeckel - “Schimmels zijn echt mijn passie, maar als ik er eentje in de koelkast vind, dan durf ik er bijna niet aan te komen.”
Ook longarts dr. Eva Van Braeckel, gespecialiseerd in mucoviscidose en luchtwegeninfecties bij volwassenen, moet meteen aan de slag. Zij volgt een man op met een zeldzame ontstekingsziekte: sarcoïdose. Hij heeft onlangs een stukje schimmel opgehoest en dr. Van Braeckel wil hem verder onderzoeken met een bronchoscopie. De schimmel operatief verwijderen is alvast geen optie ...
Dr. Luc Stockx -“Ik ben zeer ambitieus. Ik zou zelf ook niet door een niet ambitieuze arts willen behandeld worden.”
Interventioneel radioloog dr. Luc Stockx, moet snel handelen wanneer een 60-jarige vrouw binnenkomt met een hersenbloeding. Via de lies probeert hij het bloedvat in de hersenen te behandelen en dat is precisiewerk: “1 millimeter kan het verschil betekenen tussen succes en een catastrofe. Als ik een ingreep doe, ben ik zo gefocust dat ik even verdwijn van de wereld”, vertelt dr. Stockx.