Skip to Content
Mevrouw Daeseleire? 3000 euro.

Mevrouw Daeseleire? 3000 euro.

Odessa, een havenstad in Oekraïne. Epicentrum van de internationale dating-industrie en vrouwenhandel. Slaagt Axel er in om hier een vrouw te kopen die met hem een nieuw leven in België wil beginnen ?

Odessa in Oekraïne, bekend - of nog beter - berucht voor de vele jonge vrouwen die er via datingbureau’s gekoppeld worden aan mannen die daar veel geld voor over hebben. Het is een uitgekookte business waarbij bedrijven met vrouwen als koopwaar uit zijn op het geld van mannen die veel willen betalen voor hun aanstaande bruid. Axel regelt een afspraak met Elena, een datingmeisje in Odessa. Het contact vanuit België verloopt bijzonder vlot maar eens in Oekraïne valt het helemaal stil. De vrouw heeft genoeg verdiend aan Axel, een paar honderd euro en voor haar zit het werk erop.

Zoals Axel vergaat het vele mannen die in Odessa op zoek gaan naar de liefde van hun leven. De Zweed Mikael Johanson vertelt Axel dat hij zelfs naar Oekraïne verhuisde om samen te wonen met zijn bruid-via-internet. Maar de droom spatte al snel uiteen: “Het ging alleen maar om het geld. Ze vroeg mij om 5000 euro te investeren in een appartement. Uit blinde liefde deed ik het, maar voor ik het wist was onze relatie voorbij en was ik mijn geld kwijt”, zegt Johanson. Hij woont nog altijd in Odessa en heeft er intussen tal van lotgenoten ontmoet in zijn stamcafé. “Op café zie je ze meteen zitten, de sukkelaars. Mannen van overal uit Europa die na een tijdje beseffen dat ze bedrogen werden en vooral veel geld kwijt zijn”.

Maar het gaat verder dan alleen de dating-industrie. Onderzoeksjournalist en ex-politieman Gennadiy Kulikov legt Axel uit dat er in Oekraïne ook een maffia actief is in de vrouwenhandel. Ze zoeken jonge vrouwen in arme plattelandsdorpen. “Voor 3000 tot 4000 euro kan je er een vrouw kopen”, zegt Kulikov. “De vrouwen zelf hebben er dikwijls weinig aan te zeggen maar ze zijn al lang tevreden met een mogelijk beter leven dan de armoede in Oekraïne”.  Het brengt Axel in de arme, grauwe dorpen buiten Odessa. “Het is hier gevaarlijk”, waarschuwt tolk Tim. “Ze gooien hier soms met stenen naar mensen die ze niet kennen”. In een zigeunerdorp krijgt Axel te horen dat er een vrouw is die hij kan kopen. Gewoon de juiste prijs betalen, en meenemen naar België.

Een nieuwe tip brengt Axel terug naar Odessa, terug naar de stad. Naar een zo blijkt maandelijkse 'trouwbeurs' in een groezelig café. Axel ontmoet er een tiental vrouwen, die allemaal ‘Mevrouw Daeseleire’ willen worden. Anna, de bazin: “Ik kan alles regelen”, zegt ze. “Voor honderd euro per dag komt één van mijn vrouwen mee naar België”. Het wordt Axel duidelijk gemaakt dat dit gewone vrouwen zijn, op zoek naar een beter leven met een rijke Westerse man. "Geen escortdames, laat staan prostituées”, belooft Anna. Axel laat zijn oog vallen op Irina, een tandartsassistente van 18. “Vind haar een goede job in België, praat eens met haar ouders en ze kan de jouwe zijn”. Klein detail: het zal Axel 3000 euro kosten, voor de eerste maand alleen.

Trafiek Axel, donderdag 7 maart om 20h35 op VIER.

 

 

 

 

Over Play4

Alle vermelde teksten, foto’s, afbeeldingen, logo’s, handelsnamen, merken en audiovisueel materiaal zijn in eigendom of in licentie van De Vijver Media (SBS Belgium met de zenders Play4, Play5, Play6, Play7, GoPlay en Woestijnvis) en zijn auteursrechtelijk of anderszins beschermd.

Gebruik hiervan is niet toegestaan zonder voorafgaandelijk akkoord van De Vijver Media, hetzij via email hetzij na het ontvangen van een login op www.beeldfabriek.be. Het ontvangen van een login impliceert uw akkoord met de gebruiksvoorwaarden van www.beeldfabriek.be

Play4
Harensesteenweg 224
1800 Vilvoorde