Jacques Vermeire waagt zijn kans met een adellijke barontitel.
Morgen in de eerste aflevering van Stukken van Mensen
Vanaf morgen presenteert Evy Gruyaert het tweede seizoen van Stukken van Mensen. De topdealers worden bezocht door verkopers met een missie: een exclusief pronkstuk voor een zo hoog mogelijke prijs aan de man brengen. Dat wordt zweten, bluffen en gokken aan de onderhandelingstafel. Elke aflevering passeren vier objecten de revue die gekocht kunnen worden door vier dealers. Dit jaar maakt ook een nieuwe experte haar intrede: Emely Christiaens.
Zo nu en dan neemt er ook een Bekende Vlaming plaats aan de onderhandelingstafel. In de eerste aflevering waagt Jacques Vermeire zijn kans met een adellijke barontitel uit 1931. De titel is gepresenteerd in de oorspronkelijke koffer en bevat onder andere het familiewapen en de originele handtekening van Koning Albert I. Ook autodealer Franco hoopt zijn slag te slaan met een speciale Formule 1-wagen. Piloot Thierry Boutsen werd in deze racewagen op spectaculaire wijze tweede in de Grote Prijs van San Marino (1985) toen hij de wagen persoonlijk over de streep duwde. Maar zullen ook de experten over de streep te halen zijn met een minimum vraagprijs van 265.000 euro?
Dit en nog meer bijzondere objecten vanaf morgen in Stukken van Mensen.
Telkens op dinsdag om 21u30 op VIER.
De dealers
Emely Christiaens
Emely Christiaens is met haar 31 jaar de jongste experte, maar ze draait al meer dan acht jaar mee in de kunstwereld. Ze studeerde aan Sint-Lucas en volgde vervolgens de opleidingen Design in Barcelona en Art & Business aan Sotheby’s. Gedurende enkele jaren was Emely art director van de Hoet-Bekaert galerij en werkte ze nauw samen met Jan Hoet en Jan Hoet jr. Tot 2015 beschikte ze ook over haar eigen galerij in Sint-Martens-Latem en ze organiseert geregeld veilingen voor musea. Emely is gepassioneerd door moderne kunst en is zelf een fervent kunstverzamelaar. Deze bevlogen vrouw staat open voor elk object dat haar aandacht kan trekken én haar kan raken.
Paul De Grande
Paul De Grande gaat door het leven als een wandelende encyclopedie en echte autoriteit in de Belgische antiekwereld, maar ook ver daarbuiten. Al meer dan veertig jaar zit hij in het vak en wordt hij door collega’s zowel gevreesd als bewonderd. Hij heeft een neus voor de perfecte deal en kan onderhandelen als de beste. Wanneer hij een deal wil sluiten, gaat hij steeds volledig tot het uiterste. Paul is voornamelijk gespecialiseerd in objecten en meubilair uit de 16e t.e.m. 19e eeuw, maar zijn natuurlijke interesse en kennis reiken veel verder dan dat. Flamboyant, excentriek en volledig self-made.
Patrick Vandervorst
Patrick Van der Vorst is een professionele schatter en internationale dealer. Na zijn studies Rechten trok hij naar de Britse hoofdstad om bij Sotheby’s, het beroemde veilinghuis, te gaan werken. Hij werd er vennoot en op zijn 28e de jongste directeur ooit. Enkele jaren geleden besloot hij zijn eigen veilinghuis op te richten en in 2009 richtte hij het bedrijf Value My Stuff op, een website waarop iedereen objecten online kan laten schatten. Dagelijks onderhandelt Patrick op topniveau met Amerikanen en Japanners en goochelt hij met bedragen waar wij van duizelen. Elk uniek voorwerp krijgt zijn aandacht en Patrick maakt zich sterk dat hij voor alles een geschikte koper kan vinden.
Bie Baert
Bie Baert is een van de weinige vrouwen die haar mannetje staat in de antiekbusiness. Deze kleurrijke en charmante persoonlijkheid heeft een voorliefde voor voorwerpen die door de tand des tijds zijn aangetast en die niet volmaakt zijn. De leeftijd van een object of de prijs is van minder belang. Voortdurend schuimt Bie heel Europa af, op zoek naar net die unieke objecten waar haar internationaal klantenbestand naar verlangt. Bie is gespecialiseerd in Europese meubelen uit de 20e eeuw en bijzondere objecten, maar ze staat voortdurend open om nieuwe horizonten te verkennen. Twintig jaar geleden opende Bie haar eerste boetiek in de Antwerpse antiekwijk. Nu werkt en leeft ze thuis, ergens verborgen in het groen, tussen haar wondere wereld van objecten.
Boris Devis
Boris Devis is the new kid on the block in antiekland. Na zijn studies economie en psychologie kwam hij in contact met een kennis die in Rusland enkele vastgoedprojecten ging realiseren en nog een interieurdesigner zocht. Boris stelde zich kandidaat, verdiende flink zijn boterham en besloot om er zijn beroep van te maken. Zo werd Boris, zoals hij het zelf noemt, een antiquair van de 21e eeuw. Hij ging aan de slag met een winkel in Borgerhout en heeft sinds 2013 een showroom in het centrum van Antwerpen, Goldwood Interiors. Dag in dag uit is hij gepassioneerd bezig met zijn vak en haalt hij voor zijn klanten het onderste uit de kan. Boris heeft een indrukwekkend internationaal klantenbestand en verkoopt aan beroemdheden zoals bv. Cameron Diaz. Boris houdt van verrassende vormen en van voorwerpen met een zweempje kitsch die een glimlach op je gezicht toveren.