'In de pijnkliniek krijg je een breed venster op de wereld'

'In de pijnkliniek krijg je een breed venster op de wereld'

Aflevering 7 van Topdokters volgt professor Bart Morlion (UZ Leuven)

In de pijnkliniek krijg je een breed venster op de wereld en de maatschappij maar het is niet de voordeur, het is meestal het achterraam en je komt heel veel vuile was tegen. - Professor Morlion

Eén Belg op vier lijdt aan chronische pijn, pijn die langer dan drie maanden aanhoudt.

Professor Bart Morlion is hoofd van het pijncentrum in UZ Leuven. Patiënten die bij hem aankloppen zijn ten einde raad: pijn beheerst hun leven en ze hopen op een mirakel. Maar een kant en klare oplossing ligt niet zomaar voor het grijpen, zo blijkt uit deze aflevering.

Een man die al jaren kampt met pijnklachten over zijn hele lichaam komt langs in het pijncentrum. Een concrete oorzaak is er niet, tot professor Morlion botst op een voorval uit zijn verleden, een emotionele gebeurtenis die zijn pijnen zouden kunnen verklaren. 

In Keulen opereert professor Visser-Vandewalle een man die na de dood van zijn moeder oncontroleerbare tics gekregen heeft.   

En professor Nijs zal het schoudergewricht herstellen van een vrouw die van de trap gevallen is. Op basis van röntgenfoto’s wordt een 3D model van haar gewricht geprint, een techniek die niet meer weg te denken is bij traumachirurgie. 

In Kopenhagen wordt professor Morlion ook officieel aangesteld als nieuwe voorzitter van de Europese pijnfederatie, een organisatie met meer dan 20.000 leden uit 37 landen.  

Topdokters
Elke dinsdag om 20u35 op VIER

 

Het vijfde seizoen van Topdokters biedt opnieuw een meeslepende, vaak ook ontroerende blik achter de schermen van een tot de verbeelding sprekend universum. Acht dokters, vanuit hun respectievelijke specialisaties, nemen de kijker mee in de wereld achter hun mondmasker, vaak op het snijpunt van leven en dood.

Indien u extra informatie wenst over het programma en/of een interview met één van de dokters wilt aanvragen, kunt u dit seizoen terecht bij Ellen Van Tichelt (ellen.vantichelt@gmail.com / +32 474 69 13 70).

Contacteer ons
Ellen Van Tichelt SBS Belgium NV
Ellen Van Tichelt SBS Belgium NV
Over Play4

Alle vermelde teksten, foto’s, afbeeldingen, logo’s, handelsnamen, merken en audiovisueel materiaal zijn in eigendom of in licentie van De Vijver Media (SBS Belgium met de zenders Play4, Play5, Play6, Play7, GoPlay en Woestijnvis) en zijn auteursrechtelijk of anderszins beschermd.

Gebruik hiervan is niet toegestaan zonder voorafgaandelijk akkoord van De Vijver Media, hetzij via email hetzij na het ontvangen van een login op www.beeldfabriek.be. Het ontvangen van een login impliceert uw akkoord met de gebruiksvoorwaarden van www.beeldfabriek.be

Play4
Harensesteenweg 224
1800 Vilvoorde