Skip to Content
Hoe leven de experten van Stukken van Mensen?

Hoe leven de experten van Stukken van Mensen?

Schatten van Mensen, vanaf 25 maart om 21.35 op VIER

Het nieuwste seizoen van Stukken van Mensen loopt op z’n einde, maar de experten zijn nog lang niet uitgedeald. Vanaf maandag 25 maart volgt VIER Bie Baert, Boris Devis, Patrick van der Vorst en Paul De Grande bij hun dagdagelijkse bezigheden in het nieuwe programma Schatten van Mensen. De kijkers krijgen een unieke inkijk in het leven, maar vooral het werk van vier bevlogen mensen met een passie voor opmerkelijke voorwerpen, kunst of antiek. Bijzondere locaties, unieke ontmoetingen en verrassende objecten: dat is Schatten van Mensen.

In de eerste aflevering trekken Bie Baert en Boris Devis op schattenjacht richting Frankrijk. Patrick van der Vorst werkt al 24 jaar in Londen en schopte het in een paar jaar tijd van receptionist tot directeur bij Sotheby’s. Vandaag neemt hij iedereen mee naar Schotland om er het domein van de Duke of Buccleugh, de grootste grootgrondbezitter van Europa, te bezoeken. Paul De Grande opent zijn prachtige kasteel in Snellegem voor het grote publiek. Paul heeft duizenden unieke stukken in zijn kasteel staan en echt alles is ook te koop, voor de juiste prijs uiteraard.

 

De Experten 

Bie Baert

Story image

Bie Baert is één van de weinige vrouwen in de antiekbusiness. Deze kleurrijke en charmante persoonlijkheid heeft zich gespecialiseerd in het bijzondere en het bizarre. Ze schuimt voortdurend heel Europa af, op zoek naar die unieke objecten waar haar internationaal klantenbestand naar op zoek is.Twintig jaar geleden opende Bie haar eerste boetiek in de Antwerpse antiekwijk. Nu werkt en leeft ze thuis, ergens verborgen in het groen, tussen haar wondere wereld van objecten.

Bie is gespecialiseerd in Europese meubelen uit de 20ste eeuw en bijzondere objecten, maar ze staat tegelijkertijd ook erg open om andere en nieuwe horizonten te verkennen. Bie heeft een voorliefde voor voorwerpen die door de tand des tijds zijn aangetast en die niet volmaakt zijn, dingen die een beetje anders zijn en waar een verhaal achter zit. De leeftijd van een object of de prijs is van minder belang.

Boris Devis

Story image

Na zijn studies economie en psychologie kwam Boris Devis in contact met een kennis die in Rusland enkele vastgoedprojecten ging realiseren en nog een interior designer zocht. Boris stelde zich kandidaat, verdiende flink zijn boterham en besloot om er zijn beroep van te maken. Zo werd Boris, zoals hij het zelf noemt, een antiquair van de 21ste eeuw. Hij opende eerst een winkel in Borgerhout en heeft sinds 2013 een showroom in het centrum van Antwerpen: Goldwood Interiors. Ondertussen is Boris in 10 jaar tijd uitgegroeid tot de grootste online dealer van België in mid century antiques. Daarnaast is hij ook aankoopadviseur voor Design Collectors en heeft hij een eigen design- en kunstatelier ‘Alfa Brussels’ opgericht waar heel wat internationale artiesten een platform krijgen om hun werk tentoon te stellen. 

Zijn werkveld beperkt zich niet enkel tot België, want zijn klantenbestand bestaat voor 95% uit internationale kopers. Hij kan heel wat industriëlen, bankiers en sterren als Cameron Diaz tot zijn cliënteel rekenen. Zijn stijl is eerder high-end, iets wat zijn klanten in New York en Los Angeles op dit moment weten te smaken. Boris houdt ook van verrassende vormen met vaak gouden details. Voorwerpen met een zweempje kitsch die een glimlach op je gezicht toveren zijn typisch Boris Devis-dingen. Hij houdt van een eclectische mix en schuimt samen met twee medewerkers voortdurend het net af op zoek naar hebbedingen die in de Goldwood-collectie passen.

Patrick van der Vorst

Story image

Patrick van der Vorst is een professionele schatter en internationale dealer die opereert vanuit Londen. Na zijn studies Rechten trok hij naar de Britse hoofdstad om bij Sotheby’s te gaan werken. Hij werd er vennoot en op zijn 28ste de jongste directeur ooit. Hij werkte uiteindelijk bijna 13 jaar voor het gerenommeerde veilingshuis.

In 2009 richtte Patrick het bedrijf Valuemystuff.com op, een website waarop iedereen objecten online kan laten schatten. Patrick werkt hiervoor samen met zo’n 62 experts die allemaal voor Sotheby’s, Christie’s of Bonhams hebben gewerkt. Value My Stuff heeft ondertussen al op meer dan 120.000 objecten een prijs geplakt.

Patrick onderhandelt dagelijks op topniveau met Amerikanen, Japanners en goochelt met bedragen waar iedereen van zou beginnen duizelen. Het maakt hem niet uit of een object 500 jaar oud is of 10 jaar. Elk uniek voorwerp krijgt zijn aandacht. Van een gehandtekende voetbal tot het duurste schilderij en alles daartussen, Patrick maakt zich sterk dat hij voor alles een geschikte koper vindt.

Paul De Grande

Story image

Flamboyant, excentriek, volledig self-made, entrepreneur in hart en nieren, enorme bagage, kennis en know-how, charmeur, gevoelsmens, wordt in één adem genoemd met Axel Vervoordt en beschouwd als een krak in de antiekhandel in Vlaanderen en ver over de grenzen, en dat al meer dan 40 jaar. Dat is Paul De Grande.  Zijn Specialiteit? Objecten en meubilair uit de 16-19de eeuw, maar zijn natuurlijke interesse en kennis reiken veel verder dan dat.

Begin jaren ‘70 kocht Paul het kasteel in Snellegem en wordt zo, op zijn 24ste, de jongste kasteelheer van België en De Grande-antiek verhuist van een winkeltje in Adegem naar het kasteel. Paul De Grande is een autoriteit, een wandelende encyclopedie, bruisend van energie en altijd op zoek naar nieuwe dingen. Hij ruikt en voelt wanneer hij een stuk moet kopen.

Schatten van Mensen - vanaf maandag 25 maart om 21.35 op VIER

Niels Pittevils
Niels Pittevils Persverantwoordelijke Play4, Play5, Play6, Play7 & GoPlay

 

Over Play4

Alle vermelde teksten, foto’s, afbeeldingen, logo’s, handelsnamen, merken en audiovisueel materiaal zijn in eigendom of in licentie van De Vijver Media (SBS Belgium met de zenders Play4, Play5, Play6, Play7, GoPlay en Woestijnvis) en zijn auteursrechtelijk of anderszins beschermd.

Gebruik hiervan is niet toegestaan zonder voorafgaandelijk akkoord van De Vijver Media, hetzij via email hetzij na het ontvangen van een login op www.beeldfabriek.be. Het ontvangen van een login impliceert uw akkoord met de gebruiksvoorwaarden van www.beeldfabriek.be

Play4
Harensesteenweg 224
1800 Vilvoorde