Hans van Themsche vertelt voor het eerst sinds assisen over zijn moordtocht door Antwerpen: "Ik kon haar geschrei niet verdragen"

Hans van Themsche vertelt voor het eerst sinds assisen over zijn moordtocht door Antwerpen: "Ik kon haar geschrei niet verdragen"

True Crime Belgium: Hans Van Themsche, vanavond om 21u15 op Play4 en op GoPlay

Op 11 mei 2006. De 18-jarige Hans Van Themsche schiet de tweejarige Luna, haar Malinese oppas N’Doei Oulematou én een Turkse vrouw neer. Luna en N’Doei Oulematou overleven het niet. Een wijkagent, Marcel Van Peel, slaagde erin om zijn dodelijke doortocht te stoppen. Van Themsche werd veroordeeld tot levenslang en hij werd aanzien als de eerste in ons land die veroordeeld werd voor racistische moord. 18 jaar na zijn racistische moord spreekt Hans Van Themsche voor het eerst in de driedelige docureeks True Crime Belgium: Hans Van Themsche. Vanuit de gevangenis in Oudenaarde vertelt hij stap voor stap wat er door zijn hoofd ging, hoe hij zijn gruwelijke daden heeft uitgevoerd en waarom hij op dat moment tot zoiets in staat was.

Hans Van Themsche: "Je gaat verder zoals een robot, je voert gewoon uit"
Hans Van Themsche kijkt terug op 11 mei 2006. True Crime Belgium, vanaf dinsdag 9 januari op GoPlay en Play4.
www.goplay.be

In de eerste aflevering ontmoet Onderzoeksrechter Karel Van Cauwenberghe Hans Van Themsche opnieuw en gaat hij in gedachten terug naar het moment waar het allemaal begon. Van Themsche werd in 2006 van het internaat gestuurd nadat hij betrapt werd op drinken en roken op zijn kamer. Het opbiechten aan zijn ouders en hen daardoor zo teleurstellen was geen optie voor hem. Hij zocht naar manieren om te vluchten van de realiteit, wat hem al snel bracht tot de extreemste vorm van vluchten; zelfmoord. Hij bedacht allerlei manieren tot het moment dat de gedachte van de moordende raid door zijn hoofd begon te spoken: “Ik ga wat allochtonen afschieten tot ze mij doodschieten en ’t is gedaan”.

In alle vroegte vluchtte hij weg van het internaat en begon hij aarzelend aan de voorbereidingen van zijn moordtocht door Antwerpen. Vlak bij de Kathedraal kocht hij een jachtgeweer en zette hij soms twijfelend, zijn weg verder tot hij een Turkse vrouw op een bankje zag zitten. Van twijfel was geen sprake meer en hij schoot haar in de borst. Hij vervolgde zijn weg en liep uiteindelijk Luna en haar oppas N’Doei tegen het lijf. Eerst schoot Van Themsche de Malinese oppas neer. De volgende kogel was voor Luna: “Ik kon haar geschrei niet verdragen.”

In drie afleveringen wordt de case vanuit verschillende hoeken belicht en komen rechtstreekse betrokkenen bij het onderzoek, nabestaanden en Van Themsche zelf aan het woord. Naast de feiten en getuigenissen belicht de documentaire ook wat deze zaak maatschappelijk in beweging bracht.

True Crime Belgium is vanaf vandaag elke dinsdag te zien op Play4 en op GoPlay en nu al te bekijken op Streamz.

Ferre De Prins Persverantwoordelijke Play4, Play5, Play6, Play7 & GoPlay
Over Play4

Alle vermelde teksten, foto’s, afbeeldingen, logo’s, handelsnamen, merken en audiovisueel materiaal zijn in eigendom of in licentie van Play Media, Play4, Play5, Play6, Play7 of GoPlay: deze zijn auteursrechtelijk of anderszins beschermd.

Gebruik hiervan is niet toegestaan zonder voorafgaandelijk akkoord van Play Media, hetzij via email hetzij na het ontvangen van een login op www.beeldfabriek.be. Het ontvangen van een login impliceert uw akkoord met de gebruiksvoorwaarden van www.beeldfabriek.be.

 

Play4
Harensesteenweg 224
1800 Vilvoorde