Skip to Content
Dr. Van Braeckel - “We staan aan de vooravond van een revolutie binnen het gebied van de mucoviscidose.”

Dr. Van Braeckel - “We staan aan de vooravond van een revolutie binnen het gebied van de mucoviscidose.”

Morgen, in de vierde aflevering, volgt Topdokters longarts dr. Eva Van Braeckel op de voet. Zij is één van de weinige artsen in België die gespecialiseerd is in mucoviscidose bij volwassenen. “Veel van mijn patiënten kregen ooit te horen dat ze niet ouder zouden worden dan 10 jaar, dus de behandeling van volwassen patiënten met muco is relatief nieuw”, verklaart dr. Van Braeckel. “We staan aan de vooravond van een revolutie binnen dit gebied met nieuwe medicatie die hopelijk een veel betere levenskwaliteit zal bieden en hopelijk ook de levensverwachting zal verlengen.”

Dr. Van Braeckel – “Om studies rond de ziekte naar België te krijgen, kan ik soms echt een pitbull zijn.”

Morgen ziet ze onder andere een 18-jarige jongeman met mucoviscidose. Na verschillende opnames in het UZ Gent ging hij thuis telkens pijlsnel achteruit. De behandelingen lijken geen effect te hebben waardoor hij nu slechts een longcapaciteit van 26% heeft. “Bij mensen met een heel lage longcapaciteit kan een paar procent echt het verschil betekenen tussen nog een trap kunnen opgaan en dat niet meer kunnen.” Daarnaast laat ze zich ook van een hele andere kant zien, want dr. Van Braeckel organiseert zelf toneelvoorstellingen rond de ziekte: “Ik heb zelf altijd toneel gespeeld en ik heb lang getwijfeld om conservatorium te doen na mijn middelbaar, maar het is er nooit meer van gekomen.”

Prof. Smeets – “In de meeste gevallen weten we niet van waar de kanker komt. Je hebt gewoon een slecht lotje getrokken.”

Professor Ann Smeets is borstchirurg in het UZ Leuven en gespecialiseerd in goed- en kwaadaardige borstaandoeningen. In België is borstkanker de vaakst voorkomende kanker bij vrouwen: maar liefst 1 op 9 krijgt er ooit mee te maken. Prof. Smeets ziet in deze aflevering een vrouw met een kwaadaardige tumor. Samen bespreken ze de volgende stappen.

Prof. Plasschaert - “Ik betrek kinderen altijd bij het gesprek. Het geeft hen een goed gevoel om te weten dat ze ook vragen kunnen stellen en dat er naar hen geluisterd wordt.”

En prof. Frank Plasschaert helpt een jongen die een apart manier van stappen ontwikkeld heeft. Prof. Plasschaert moet nu zien uit te vissen of het om een spierziekte, een probleem met de zenuwen of een slechte gewoonte gaat vooraleer hij een behandeling kan voorstellen.

Topdokters - Elke maandag om 20.35 op VIER

Niels Pittevils
Niels Pittevils Persverantwoordelijke Play4, Play5, Play6, Play7 & GoPlay

 

Over Play4

Alle vermelde teksten, foto’s, afbeeldingen, logo’s, handelsnamen, merken en audiovisueel materiaal zijn in eigendom of in licentie van De Vijver Media (SBS Belgium met de zenders Play4, Play5, Play6, Play7, GoPlay en Woestijnvis) en zijn auteursrechtelijk of anderszins beschermd.

Gebruik hiervan is niet toegestaan zonder voorafgaandelijk akkoord van De Vijver Media, hetzij via email hetzij na het ontvangen van een login op www.beeldfabriek.be. Het ontvangen van een login impliceert uw akkoord met de gebruiksvoorwaarden van www.beeldfabriek.be

Play4
Harensesteenweg 224
1800 Vilvoorde