Skip to Content
Dr. Ombelet: “Er zijn in Afrika enquêtes geweest waarbij ze vroegen: ‘Geen kinderen of kanker? En dan kiezen ze kanker.”

Dr. Ombelet: “Er zijn in Afrika enquêtes geweest waarbij ze vroegen: ‘Geen kinderen of kanker? En dan kiezen ze kanker.”

Aflevering 7 Topdokters op maandag 9 maart om 20.35

Prof. Willem Ombelet werkt al 30 jaar als fertiliteitsarts in het ZOL Genk. Hij ontwikkelt nieuwe IVF-technieken om zo de behandeling goedkoper te maken in ontwikkelingslanden. “Als je in Afrika geen kinderen kan krijgen, dan word je uitgesloten door de familie. Er zijn enquêtes geweest waarbij ze aan die mensen vroegen wat ze het liefst zouden willen: geen kinderen of kanker? En dan kiezen ze kanker", weet prof. Ombelet. In de zevende aflevering van Topdokters ontvangt hij een team van embryologen uit Ghana, die zijn techniek willen leren. En ook uit China is er heel wat interesse in de techniek. Een delegatie van wetenschappers en investeerders uit Shanghai is er speciaal voor afgezakt naar Genk.

Story image

Prof. Mommaerts opereert in Senegal op het ziekenhuisschip Mercy Ships een man met een grote cyste op zijn oog. De cyste drukt het oog en de onderliggende structuren steeds verder weg, waardoor zijn zicht beperkt wordt. Prof. Mommaerts probeert het oog te redden.

Story image

In Oost-Congo komt een hoogzwangere vrouw bij dr. Moreels voor een keizersnede: “Voor ik naar Afrika vertrok, had ik in mijn opleiding en in heel mijn chirurgische carrière nog nooit een keizersnede gedaan. Het blijft een stressvolle, maar mooie operatie.” Terug in Oostende doet dr. Moreels ook nog vrijwillig consultaties voor Dokters van de Wereld, een NGO die gratis gezondheidszorg geeft aan kwetsbare groepen.

Niels Pittevils
Niels Pittevils Persverantwoordelijke Play4, Play5, Play6, Play7 & GoPlay

 

 

Over Play4

Alle vermelde teksten, foto’s, afbeeldingen, logo’s, handelsnamen, merken en audiovisueel materiaal zijn in eigendom of in licentie van Play Media, Play4, Play5, Play6, Play7 of GoPlay: deze zijn auteursrechtelijk of anderszins beschermd.

Gebruik hiervan is niet toegestaan zonder voorafgaandelijk akkoord van Play Media, hetzij via email hetzij na het ontvangen van een login op www.beeldfabriek.be. Het ontvangen van een login impliceert uw akkoord met de gebruiksvoorwaarden van www.beeldfabriek.be.

 

Play4
Harensesteenweg 224
1800 Vilvoorde