Skip to Content
Dr. Ann Vandenbroucke – “Ik denk dat ik een vrij atypische dokter ben: ik vind oudere mensen super.”

Dr. Ann Vandenbroucke – “Ik denk dat ik een vrij atypische dokter ben: ik vind oudere mensen super.”

Prof. Decaestecker doet indrukwekkende levende donorniertransplantatie in Topdokters

De achtste aflevering van Topdokters staat in het teken van dr. Ann Vandenbroucke, geriater in het AZ Damiaan in Oostende. Zij is enorm gepassioneerd met haar job bezig. Elke dag loopt ze met een grote smile en piekfijn opgekleed door de ziekenhuisgangen om haar patiënten de beste zorgen te bieden: “Toen ik nog handelsingenieur studeerde, werd ik op een bepaald moment wakker in het midden van de nacht en wist ik plots wat ik wilde doen: geneeskunde. Ik denk echt dat ik een roeping gekregen heb.”

Op de psychogeriatrische afdeling is een dementerende vrouw opgenomen. Ze vertoont thuis gedragsproblemen en dr. Vandenbroucke bespreekt de situatie met de echtgenoot en de zoon. Wanneer de situatie achteruit gaat en ook de man zelf met geheugenproblemen lijkt te sukkelen, moet dr. Vandenbroucke haar behandeling bijsturen.

Prof. Decaestecker - “Het mooiste wat je als mens kan doen voor iemand anders, is een orgaan afstaan.”
Story image

In het UZ Gent maakt prof. Karel Decaestecker zich klaar om samen met het transplantatieteam een levende donorniertransplantatie uit te voeren bij een patiënt wiens nier ernstig aangetast is door suikerziekte. De zus van de patiënt is bereid om een gezonde nier af te staan en zo zijn leven te redden ...

Story image

En ook bij dr. Eva Van Braeckel staat er een transplantatie gepland. Eén van haar patiënten reageert niet meer op de behandelingen met medicatie waardoor een long- en levertransplantatie zich opdringt. “Je mag niemand te vroeg doorverwijzen voor een transplantatie, maar zeker ook niet te laat. Die beslissing nemen en zorgen dat de feiten je niet inhalen is altijd een moeilijke evenwichtsoefening. Het is een heel ingrijpende beslissing die je nooit meer kan terugdraaien”, vertelt dr. Van Braeckel.

Topdokters - Elke maandag om 20.35 op VIER

Niels Pittevils
Niels Pittevils Persverantwoordelijke Play4, Play5, Play6, Play7 & GoPlay

 

Over Play4

Alle vermelde teksten, foto’s, afbeeldingen, logo’s, handelsnamen, merken en audiovisueel materiaal zijn in eigendom of in licentie van De Vijver Media (SBS Belgium met de zenders Play4, Play5, Play6, Play7, GoPlay en Woestijnvis) en zijn auteursrechtelijk of anderszins beschermd.

Gebruik hiervan is niet toegestaan zonder voorafgaandelijk akkoord van De Vijver Media, hetzij via email hetzij na het ontvangen van een login op www.beeldfabriek.be. Het ontvangen van een login impliceert uw akkoord met de gebruiksvoorwaarden van www.beeldfabriek.be

Play4
Harensesteenweg 224
1800 Vilvoorde