Skip to Content
Don't Worry Be Happy.

Don't Worry Be Happy.

Of hoe je arm rijk kan zijn. Vanaf donderdag 11 april op VIER.

Money makes the world go round, maar wat als je plots alles kwijt geraakt? Wat als je nooit iets hebt gehad? Wat als je elke dag worstelt om rond te komen? Niet voor iedereen is the sky the limit, niet iedereen heeft het breed. Integendeel, zo blijkt uit de laatste cijfers. 

Een onverwachte uitgave van 1000 euro. Voor een op de vier gezinnen in Vlaanderen blijkt het onhaalbaar. Maar liefst 37 procent van de lage middenklasse heeft het moeilijk om de eindjes aan mekaar te knopen. In België is de groep mensen die onder de armoedegrens leven sinds de jaren '80 gestegen van 9 tot 16 procent, wat neerkomt op meer dan een verdubbeling, de bevolkinsstijging mee in rekening gehouden. 

Het Leuvense Centrum voor Sociologisch Onderzoek publiceerde begin dit jaar een onderzoek waaruit blijkt dat een vijfde van de middenklasse, en dus met een inkomen boven de armoedegrens, echt moeite heeft om rond te komen.

Zo ook het gezin Peirsman-Ouderits. Eddy en Els hebben 11 kinderen, 4 van hen samen. Eddy werkt als schilder en onderhoudt het gezin. Els is huisvrouw en vecht tegen kanker. De ziekenhuiskosten zijn loodzwaar. De kinderen gaan altijd voor. Hun opvoeding is veel belangrijker dan elke materiële welvaart. Maar met een dagbudget van amper 6 euro per persoon  is het elke maand een hele puzzel om rond te komen.

In 2018 bedroegen de gemiddelde uitgaven van een belgisch huishouden 36.164€.
Louis (82) en Hubert (78) zitten daar met hun klein pensioentje ver onder. Zij moeten het redden met 8 euro per dag. Ze zijn allebei geboren op de boerderij. Na de dood van hun moeder, nu veertig jaar geleden bleven ze er alleen achter. Ze zijn met pensioen, maar werken nog elke dag op het veld. Grote dromen hebben ze niet. Grote verlangens al evenmin. Zelfs aan de liefde hebben ze verzaakt. Ze hebben geen van beiden ooit een relatie gehad.

Evert woont sinds vorig jaar, samen met zijn twee paarden, op een vervallen boerderij naast de E17. Evert werkte vroeger als architect aan grote projecten. De Ghelamco Arena was er een van. Maar door een zware burn-out verloor hij zijn hele hebben en houden. Vandaag leeft hij met een budget van 5 euro per dag en toch wil hij het leven door een roze bril blijven zien.

De komende weken brengt Don’t Worry Be Happy het verhaal van heel gewone en toch bijzondere Vlamingen, die het al dan niet onverwachts moeten redden met weinig geld. Deze levenskunstenaars hebben weinig materiële welvaart en toch voelen ze zich de koning te rijk. Het leven is mooi als je het maar wil zien. Maar hoe doe je dat op de rand van de armoede?

Don’t Worry Be Happy is een programma van Peter Boeckx voor VIER (The Sky is the Limit, De Bende Haemers, 'Ex-Gangster' over Danny Vanhamel en recent ook de documentaire over Jean-Pierre Van Rossem).

Don't Worry Be Happy. Vanaf donderdag 11 april om 20h35 op VIER.

 

 

 

 

 

 

 

Over Play4

Alle vermelde teksten, foto’s, afbeeldingen, logo’s, handelsnamen, merken en audiovisueel materiaal zijn in eigendom of in licentie van De Vijver Media (SBS Belgium met de zenders Play4, Play5, Play6, Play7, GoPlay en Woestijnvis) en zijn auteursrechtelijk of anderszins beschermd.

Gebruik hiervan is niet toegestaan zonder voorafgaandelijk akkoord van De Vijver Media, hetzij via email hetzij na het ontvangen van een login op www.beeldfabriek.be. Het ontvangen van een login impliceert uw akkoord met de gebruiksvoorwaarden van www.beeldfabriek.be

Play4
Harensesteenweg 224
1800 Vilvoorde