Skip to Content
‘De politie, uw vijand.’

‘De politie, uw vijand.’

"Voor ons is het eigenlijk altijd niveau 4 en dat zal nooit meer weggaan."

In een nieuwe reeks van Niveau 4 volgt Eric Goens deze keer de politie in 3 centrumsteden. De voorbije zes maanden is patrouille Goens ruim 135 dagen en nachten mee opgetrokken met de politie door de straten van Hasselt, Sint-Niklaas en Aalst, oncomfortabel op de achterbank.

Het was professor Brice De Ruyver die na de eerste reeks van Niveau 4 in politiezone Brussel West het idee had geopperd om af te zakken naar de centrumsteden. Want ook die bleven niet gespaard van de criminaliteit van de grootstad, aldus de criminoloog.

Van bij de eerste gesprekken in de korpsen wordt het al duidelijk dat Professor De Ruyver het bij het rechte eind had. '"We zijn het kleine Brussel." horen we in alle korpsen.

Een zaterdagavond in Aalst. We volgen eerste inspecteur Bert en inspecteur Davy  die een oproep hebben gekregen dat er in een handelszaak enkele jongeren de klanten en het personeel lastigvallen. Zodra de politie ter plaatse komt, doen de jongeren alsof hun neus bloedt. Maar als de politie de identiteit van de jongeren wil controleren, breekt de hel los. Vier jongeren worden opgepakt. Zoals zo vaak de voorbije maanden escaleert een routinecontrole.  "Voor hetzelfde geld keert zich dat volledig tegen ons, worden wij daar op de grond getrokken en geschopt." blikt eerste inspecteur Bert op het voorval terug.

De politie, uw vriend was ooit de slogan. Vandaag stellen we vast dat het respect voor de vrienden van de politie is verdwenen.  "Wij zijn corrupt, motherfuckers, vuile flikken, vuile janetten.” somt inspecteur Wim zijn eretitels op.  Het zijn maar enkele verwijten die hij en zijn collega’s dagelijks naar het hoofd krijgen geslingerd. Ook wij ervaren dat de scheldwoorden bij de minste tussenkomst in het rond vliegen, de agressie schuilt achter iedere hoek. Een alcoholcontrole, burenlawaai, een identiteitscontrole, de minste vonk doet het vuur in de pan slaan. "We moeten altijd op onze hoede zijn, bij elke arrestatie, op elke straathoek, bij elke auto die je tegenhoudt."

Niveau 4 : De strijd tegen de dreiging, vanaf maandag 22 oktober om 20.35 op VIER.

 

 

Over Play4

Alle vermelde teksten, foto’s, afbeeldingen, logo’s, handelsnamen, merken en audiovisueel materiaal zijn in eigendom of in licentie van De Vijver Media (SBS Belgium met de zenders Play4, Play5, Play6, Play7, GoPlay en Woestijnvis) en zijn auteursrechtelijk of anderszins beschermd.

Gebruik hiervan is niet toegestaan zonder voorafgaandelijk akkoord van De Vijver Media, hetzij via email hetzij na het ontvangen van een login op www.beeldfabriek.be. Het ontvangen van een login impliceert uw akkoord met de gebruiksvoorwaarden van www.beeldfabriek.be

Play4
Harensesteenweg 224
1800 Vilvoorde