Stukken van Mensen neemt ongeziene start: twee originele Bruegels te koop aangeboden

Stukken van Mensen neemt ongeziene start: twee originele Bruegels te koop aangeboden

En Koen Crucke waagt zijn kans met een zeldzame litho.

Binnenkort is het weer tijd voor onvervalste onderhandelingen volgens de regels van de kunst, want Evy Gruyaert presenteert vanaf dinsdag 3 april het derde seizoen van Stukken van Mensen op VIER. Vijf topdealers onderhandelen met verkopers gedreven door een missie: een exclusief pronkstuk voor een zo hoog mogelijke prijs aan de man brengen. Elke aflevering passeren vier objecten de revue die gekocht kunnen worden door vier dealers. Wie bewijst zich als heer en meester van de pokerface, dealer of verkoper?

De experts hebben in dit programma al heel wat bijzondere dingen de revue zien passeren, maar in de eerste aflevering worden Patrick, Boris, Paul en Emely geconfronteerd met twee voorwerpen die zelfs hen met verstomming slaan: twee originele schilderijen van de hand van niemand minder dan Jan Bruegel de Jonge. Onder draconische veiligheidsmaatregelen en begeleid door een team van bewakingsagenten, werden de stukken naar de locatie gevoerd. De werken kosten immers écht stukken van mensen: wie een bod wil doen, zal minstens zes nullen op tafel moeten gooien…

Ook Koen Crucke hoopt een zeldzaam kunstwerk te kunnen verkopen: een zwartwit litho uit de Belle Epoque van de Peruviaanse schilder Albert Lynch. De dealers kunnen verder nog bieden op de tennisracket waarmee Justine Henin in 2004 goud won op de Olympische Spelen, en een prachtige Eames-stoel uit 1956.

Het derde seizoen van Stukken van Mensen - Vanaf dinsdag 3 april om 21u35 op VIER.

De dealers

Emely Christiaens

Emely Christiaens is met haar 32 jaar de jongste experte, maar draait al meer dan negen jaar mee in de kunstwereld. Ze studeerde aan Sint-Lucas en volgde vervolgens de opleidingen Design in Barcelona en Art & Business aan Sotheby’s. Gedurende enkele jaren was Emely Art Director van de Hoet-Bekaert galerij en werkte ze nauw samen met Jan Hoet en Jan Hoet jr. Tot 2015 beschikte ze ook over haar eigen galerij in Sint-Martens-Latem. Emely organiseert geregeld veilingen voor musea, is gepassioneerd door moderne kunst en is bovendien zelf een fervent kunstverzamelaar. Deze bevlogen vrouw staat open voor elk object dat haar aandacht kan trekken én haar kan raken.

Bie Baert

Bie Baert zit ondertussen al meer dan twintig jaar in de antiek business. Deze kleurrijke en charmante persoonlijkheid heeft een voorliefde voor voorwerpen die door de tand des tijds zijn aangetast en daarom niet per se volmaakt zijn. Bie volgt steeds haar buikgevoel en koopt alleen objecten die haar echt raken. Voortdurend schuimt ze Europa af, op zoek naar net die unieke voorwerpen waar haar internationaal klantenbestand naar verlangt. Bie is gespecialiseerd in Europese meubelen uit de 20e eeuw en bijzondere objecten, maar wil voortdurend andere en nieuwe horizonten verkennen. Ze had ooit een zaak waar je BIEzondere dingen kon kopen, maar tegenwoordig opereert ze van thuis uit in haar wondere wereld van objecten.

Paul De Grande

Paul De Grande was ooit de jongste kasteelheer van België. Hij zit al meer dan veertig jaar in het vak en is een echte autoriteit in de Belgische antiekwereld, maar ook ver daarbuiten. Paul kan topindustriëlen, miljonairs en zelfs het koningshuis tot zijn klanten rekenen. Hij leidt zijn imperium vanuit zijn kasteel in Snellegem, maar opende recent ook een zaak in Zeebrugge. De éminence grise van Stukken van Mensen denkt immers nog lang niet aan zijn pensioen. Wanneer hij een deal wil sluiten, gaat hij steeds tot het uiterste. Paul is voornamelijk gespecialiseerd in objecten en meubilair uit de 16e t.e.m. 19e eeuw, maar zijn natuurlijke interesse en kennis reiken veel verder dan dat.

Patrick van der Vorst

Patrick van der Vorst is een professionele schatter en internationale dealer. Na zijn studies Rechten trok hij naar de Britse hoofdstad om bij Sotheby’s, het beroemde veilinghuis, te gaan werken. Hij werd er op zijn 31e de jongste directeur ooit. Enkele jaren geleden besloot hij zijn eigen veilinghuis op te richten en in 2009 richtte hij het bedrijf Value My Stuff op, ondertussen het grootste online schattingsbedrijf ter wereld. Patrick werkt al 24 jaar in Londen en onderhandelt dagelijks op topniveau. Elk uniek voorwerp krijgt zijn aandacht en Patrick maakt zich sterk dat hij voor alles een geschikte koper kan vinden.

Boris Devis

Ook Boris Devis is ondertussen uitgegroeid tot een gevestigde waarde in antiekland. Na zijn studies economie en psychologie kwam hij in contact met een kennis die in Rusland enkele vastgoedprojecten ging realiseren en nog een interieurdesigner zocht. Boris stelde zich kandidaat, verdiende flink zijn boterham en besloot om er zijn beroep van te maken. Zo werd Boris, zoals hij het zelf noemt, een antiquair van de 21e eeuw. Hij ging aan de slag met een winkel in Borgerhout en heeft sinds 2013 een showroom in het centrum van Antwerpen, Goldwood Interiors. Dag in dag uit is hij gepassioneerd bezig met zijn vak en haalt hij voor zijn klanten het onderste uit de kan. Boris heeft een indrukwekkend internationaal klantenbestand en verkoopt aan beroemdheden zoals Cameron Diaz. Boris houdt van verrassende vormen en van voorwerpen met een zweempje kitsch die een glimlach op je gezicht toveren.

Contacteer ons
Nena De Keersmaecker Pers Junior VIER, VIJF en ZES
Nena De Keersmaecker Pers Junior VIER, VIJF en ZES
Over Play4

Alle vermelde teksten, foto’s, afbeeldingen, logo’s, handelsnamen, merken en audiovisueel materiaal zijn in eigendom of in licentie van De Vijver Media (SBS Belgium met de zenders Play4, Play5, Play6, Play7, GoPlay en Woestijnvis) en zijn auteursrechtelijk of anderszins beschermd.

Gebruik hiervan is niet toegestaan zonder voorafgaandelijk akkoord van De Vijver Media, hetzij via email hetzij na het ontvangen van een login op www.beeldfabriek.be. Het ontvangen van een login impliceert uw akkoord met de gebruiksvoorwaarden van www.beeldfabriek.be

Play4
Harensesteenweg 224
1800 Vilvoorde