Bikerboys, zussen, hartsvriendinnen, vader en dochter, ... gaan vurige strijd aan

Grillmasters : Seppe Nobels en Peter De Clercq kozen deze tien duo's

Peter De Clercq en Seppe Nobels kozen vanavond op VIER de tien beste duo's voor Grillmasters. Deze 20 gepassioneerde BBQ & food - lovers worden de volgende weken uitgedaagd en gecoacht door de twee veeleisende chefs. Voor de Oost-Vlaamse zusjes Sofie en Ineke, de Limburgse bikerboys Marc en Mario, de foodies Katleen en Joke, Kempense vader Giorgio en zijn dochter Allegra, BBQ-lovers uit Beerse Els en Kris, beste maten Christophe en Guy uit Schilde, de Antwerpse-Jamaicaanse Kurt en Limburgse-Chinese Steve, het onafscheidelijke grillduo Nick en Kevin en de Zuid Afrikaan Carl en zijn vriendin Annie begint de strijd nu.

Elke week moeten de duo's met een ander product aan de slag : één dag op locatie, een tweede dag op de Grillmasterhoeve. Peter en Seppe leggen de grillende koppels het vuur aan de schenen: ze verwachten niets minder dan de meest imponerende, origineelste en lekkerste barbecuecreaties. Na negen weken kennen we de beste Grillmasters van het land...

Volg Grillmasters, elke donderdag op VIER om 20u35

Hieronder alvast een voorsmaakje van de tien Grillmastes duo's:

Els Borgmans (38), Beerse & Kris Van Nyen (41), Beerse

Kris en Els zijn intussen al 23 jaar samen, en ze hebben een schat van een dochter, Lisa. Dit Kempische duo heeft een jarenlange ervaring met grillen. Het wordt voor hen tijd om zich eens te meten met andere BBQ-liefhebbers.

Op hun 6 verschillende BBQ’s (!) maken ze thuis zowel moderne als traditionele gerechten klaar. Kris heeft zich nu vooral toegespitst op het maken van eerder klassieke, pure grillgerechten. Zo bakt hij ook al zijn eigen brood op hout, en drogen ze bijvoorbeeld al hun eigen tomaten. 

Zoals Kris de man van het vuur is, zo is Els de vrouw van de side dishes. Omdat ze niet zomaar een simpele salade willen serveren, gaan ze telkens op zoek naar nieuwigheden om verrassend uit de hoek te blijven komen.

Kris is naar eigen zeggen geobsedeerd door barbecues. Zijn grote held en voorbeeld in de BBQ-wereld is niemand minder dan… Peter De Clercq. Kris heeft elke nacht een kookboek naast zijn bed liggen waarin hij kan bladeren als hij niet kan slapen.

Christophe De Mey (33), Schilde & Guy Van Heetvelde (33), Schilde

Guy en Christophe zijn al 25 jaar beste vrienden. Ze zijn allebei jonge getrouwde vaders, ondernemers, liefhebbers van BBQ en… ze houden van sfeer en gezelligheid. Christophe werkt als ondernemer met (Koreaanse) gefermenteerde groenten, terwijl Guy actief is in de transport- en automobielsector. Beiden hebben ze een heel druk leven, beiden moeten ze dagelijks een pak aan, beiden moeten ze zich continu stipt en professioneel gedragen.

Wanneer ze thuis komen, vinden ze hun rust vinden achter de grill, hun grote hobby, uiteraard met een glaasje wijn erbij. BBQ’en is bij hun overigens iets dat het hele jaar door gebeurt, zomer én winter.   “Respect voor het dier en het product” is het motto van deze twee levensgenieters. Alles begint voor hen dan ook bij de keuze van het product waar ze mee gaan werken. Wanneer ze spreken over verschillende soorten vlees, gaan hun ogen al fonkelen, en halen ze de ene vakterm na de andere aan. Door hun zakelijke ingesteldheid gaan de jongens heel hard, zitten ze met een flinke winnersmentaliteit opgescheept, en nemen ze de wedstrijd ernstig. Maar daarnaast willen ze vooral veel bijleren, over culinaire producten en technieken.

Steve Chan (33), Hasselt & Kurt Marshall (31), Antwerpen

Dit multiculturele duo deelt dezelfde passies: food en cateren. Steve, van Chinese origine, groeide op in de horeca – zijn ouders hebben een typisch Chinees restaurant - en catert al eens op festivals. En Jamaicaan Kurt catert Jamaican food op festivals als Reggae Geel - zijn bedrijfje heet overigens Fusions of Taste, omdat hij een fan van fusionkeuken is.

Steve en Kurt leerden elkaar kennen toen ze allebei (apart) aan het cateren waren op hetzelfde festival. Elk hadden ze hun eigen eetkraampje, maar ze spraken elkaar aan en het klikte meteen. Steve past de Chinese recepturen toe die hij van zijn vader geleerd heeft – ook op de BBQ. En Kurt toont zijn Jamaicaanse achtergrond door te werken met exotische, kleurrijke vruchten en bereidingswijzen. Zo wil hij Jamaïca op het bord naar België halen – bedenk ook: Peter de Clercq werd in Jamaïca wereldkampioen!

Helaas hebben de heren weinig tijd om met elkaar op stap te gaan. Hun druk werkschema vraagt veel aandacht. Dit avontuur betekent voor hen dan ook eindelijk elkaar echt leren kennen, quality time doorbrengen. Met Kurts chille Jamaicaanse vibe in het achterhoofd gaat dat zeker lukken. Het gaat de twee dan ook vooral om het genieten, no stress…

Ivan Kempeneers (63), Sint Truiden & Adel Oueslati (45), Sint Truiden

Toen Adel vanuit Tienen naar het Limburgse Zepperen verhuisde, schreef hij zich in bij een kookcursus van de Landelijke Gilde. Daar ontmoette hij zijn - intussen - beste vriend Ivan. Hun gedeelde passie voor alles wat met food te maken heeft, bracht hen bij elkaar.

Adel is een goedlachse Tunesisch-Belgische man. Sales Manager bij BGS Fire Protection en werkt al sinds 22 jaar voor de firma. In 2015 stampte hij Aquasorb uit de grond, pionier in preventie tegen wateroverlast. FloodSax is het perfecte product hiervoor. Daarnaast geeft Adel nog kookworkshops en showcooking, een uit de hand gelopen hobby.

Ook Ivan is een bekend figuur in Zepperen. Hij baat een B&B uit, en werkt als bankier bij KBC. Door zijn koksopleiding (in avondschool) groeide zijn passie voor het koken steeds meer. Ivan houdt vooral van de Franse keuken met Zuiderse toetsen.  Met zijn mediterraanse inspiratie is Adel natuurlijk een prima aanvulling wat dat laatste betreft. En Adel kan zelf ook fantastisch koken.

Het duo vult elkaar dus perfect aan, dat is hun sterkte – of zoals ze zelf zeggen met een kwinkslag: “Adel is het woord, Ivan is het werk.” Ze zien zichzelf als een mix van Limburgse gezelligheid én een BBQ met flink wat Zuiderse kruiden. Als er één motto is dat je kan toeschrijven aan Adel en Ivan dan is het wel: “Een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd.”

Sofie Dhondt (29), Sint Niklaas & Ineke Dhondt (30), Sinaai

De auditiedag van Grillmasters zullen de twee zussen uit Oost-Vlaanderen niet gauw vergeten. Ze kwamen rechtstreeks van hun vakantie in Frankrijk, na een nachtje doorrijden. Nog helemaal gekleed in vakantie-outfit en op slippers stapten ze de weide op. Meteen werd duidelijk dat Sofie de spring- in –‘t – veld is die van experimenteren en freestylen houdt, terwijl haar zus Ineke, die al mama is, zich eerder bezighoudt met structuur en voorbereiding. Op die manier vullen ze elkaar perfect aan.

De zusjes houden ook wel van een verhaaltje. Elk gerecht dat ze samen maken heeft zijn ‘story’. Hun creatief denkvermogen staat dan ook geen seconde stil. En als één van de twee het even niet meer weet, staat de andere al klaar met peptalk. Van thuis uit kregen de zusjes de smaak voor lekker eten en koken mee, maar de BBQ kwam dus pas later. Voor hen is dit extra spannend omdat ze nog een beetje groentjes zijn achter een grill.

Sofie en Ineke houden wel van een uitdaging en schrikken niet van dingen die ze nog nooit eerder deden. Ze nemen deel Grillmasters om échte grillers te worden en veel bij te leren maar vooral ook om samen… extra “zustertijd” te hebben zoals vroeger.

Kevin Kegeleers (34), Hoogstraten & Nick Van Hoof (31), Antwerpen

De partners van Nick en Kevin zijn vriendinnen. Toen de heren van elkaar ontdekten dat ze beiden bezeten waren door het bbq’en, en door vuur, werden ze een onafscheidelijk grill duo. Hun vrienden noemen hen kleuters, vuurmannen... want of het nu op de BBQ is, of gewoon in een zelf gegraven put in de grond… vuur, vuur, vuur… daar draait het bij hen allemaal om.

De ingrediënten waarmee Nick en Kevin koken, vinden (zoeken) ze liefst gewoon in de natuur. Alles rondom hen absorberen ze, en ze proberen dat ook allemaal terug te brengen in hun gerechten. Nick en Kevin staan voor pure smaken en koken op gevoel. 

Nick en Kevin vinden het trouwens héél belangrijk dat iedereen zelf kan beslissen hoeveel zout er gebruikt wordt in een gerecht. Daarom serveren ze telkens apart een zelfgemaakt zoutje. Hierbij combineren ze zout met de aroma’s van planten uit de omgeving. Het is intussen ook hun handelsmerk geworden: #zouterover.

Elke keer opnieuw proberen Nick en Kevin hun culinaire grenzen te verleggen, en proberen ze nieuwe technieken uit. Dit is dan ook de grootste reden waarom ze willen deelnemen: meer technieken aanleren.

Giorgio De Francesco (49), Beerse & Allegra De Francesco (23), Geel

Giorgio is een wel erg bijzondere mix van het sappige Kempische met het warme Italiaanse. Giorgio is ook kok van opleiding. Hij leerde het vak in de pizzeria van zijn ouders en werkt nu in een grootkeuken. In die pizzeria leerde hij trouwens ook alles van houtskool en grillen.

Zijn 23-jarige dochter Allegra is een echt papa’s kindje. Haar vader is haar grote held. Allegra werkt al 2 jaar als pedicure en geeft dansles,  maar heeft een voorliefde voor koken dankzij haar papa. Giorgio en Allegra begonnen enkele jaren geleden samen te grillen op feestjes. Maar die hobby ging zo goed dat ze steeds meer vraag kregen… en nu in de weekends en de zomervakanties cateren. Dat doen ze met Giorgio’s zelf ontworpen foodtruck – al heeft Allegra dus nog wel flink wat bij te leren in de keuken… Nu droomt Allegra al luidop van haar eigen foodtruck, maar da’s nog een verre droom.

Papa Giorgio houdt ervan om traditioneel te koken, trouw aan zijn Italiaanse roots. Allegra daarentegen checkt voortdurend foodblogs, Instagram, Pinterest... Op zoek naar hippe gerechten of dresseerwijzes. Dat kan soms tot discussies leiden…

Carl Wethar (52), Hoeilaart & Annie Vanderhaegen (51), Wemmel

Carl is Zuid-Afrikaan en kreeg bbq’en dus met de paplepel ingegoten. Voor zijn job belandde hij zo’n 17 jaar geleden in België. En hij bleef. Zijn Zuidafrikaans taaltje is hij zeker nog niet verleerd , soms verstaat zelfs Annie hem niet helemaal.

Annie werkt als apothekeres. Ze leerde Carl zo’n twee jaar geleden kennen via een datingsite. Annie is intussen, net als Carl, gepassioneerd door koken. Maar Annie kan niet barbecueën, dat leert ze stilaan van haar Carl. Terwijl hij zich over het vuur en het vlees ontfermt, verzorgt zij de side dishes.

Het liefst kookt Carl op z’n Zuidafrikaans: altijd en overal, zelfs in de regen. Ze zijn er mee opgegroeid. Die passie wil hij overbrengen aan de Belgen  : braaien, of barbecueën, net als in Zuid-Afrika. Koken is daar niet alleen eten klaarmaken maar ook samen genieten, van familie en vrienden.

Joke Dewaele (47), Merelbeke & Katleen Van de Vreken (50), Bornem

Joke en Katleen worden gezien als de mama’s van de groep. De twee kennen elkaar al meer dan 20 jaar dankzij gemeenschappelijke vrienden. Hun liefde voor eten zorgde ervoor dat ze later ook écht vriendinnen werden.

Joke is de grillmaster, de barbecueër van het duo. Zo kocht ze een Big Green EGG voor haar man, maar palmde het toestel vervolgens helemaal zelf in. Ondertussen heeft ze er al drie.

Koken is écht een passie van de dames. Katleen deelt de kookpassie ook met haar man. Samen volgen ze een koksopleiding en hebben ze een foodblog:  www.zonderzeste.be, waar ze recepten, goede adresjes en andere culinaire fratsen delen. Hun goesting om te koken reikt verder dan hun eigen keuken, ze plannen nog vele culinaire avonturen.

Thuis ontfermt Katleen zich vooral over de side dishes, die vaak ook op de bbq bereid worden, en ook in Grillmasters zijn de taken mooi verdeeld. Joke neemt het voortouw en is de vrouw achter het vuur, Katleen vervult een complementaire rol, maar ze vullen mekaar perfect aan. Joke en Katleen nemen aan Grillmasters deel uit oprechte nieuwsgierigheid en honger naar meer kennis en techniek.

Marc Van Herk (45), Wijgmaal/Peer & Mario Nieuwenhuizen (48), Achel

Deze twee Limburgers-van-tegen-de-Nederlandse-grens, beste vrienden ook, hebben een heel druk leven. Marc is een topper bij Sligro, een business group die onder andere de high end horeca-groothandels Sligro-ISPC en JAVA in de portefeuille heeft. En Mario bouwde zijn ijssalon De Zevensprong uit tot een B&B met food. Hij is er tegelijk manager, kok, gastheer, klusjesman en kuisvrouw…

Door hun drukke bestaan zien de heren elkaar niet zo vaak en hebben ze altijd veel bij te kletsen. Het voordeel aan hun jobs is dat ze erg organisatorisch en zelfzeker ingesteld zijn.

Marc kan enorm genieten van gezellig samen een potje te koken. Zelf verzorgt hij het vlees, terwijl Mario zich bij voorkeur ontfermt over de side dishes. Er is trouwens niemand op de hele wereld die in de potjes en pannetjes van Marc mag roeren, behalve Mario. Ze vertrouwen elkaar blindelings. Meer dan een blik en een half woord is niet nodig om te weten wat de ander bedoelt.

Zowel Marc als Mario zitten boordevol productkennis. Een Wagyu uit Kyoto, een langoustine uit Guilvenec… Ze kunnen uren doorgaan als het over eten gaat. Ze zien dit avontuur daarom ook als een leerproces waarbij ze nog meer kennis kunnen opsteken.

Maar ze hebben ook hun wilde kant! Marc en Mario zouden graag stoere motortrips doen, ze noemen zich dan ook de Wild Hogs, maar eerlijk is eerlijk: ze zijn een beetje een pantoffelheld-versie, en komen op hun trips niet vaak verder dan Luik.

 

Contacteer ons
Debby Wilmsen SBS Belgium NV
Debby Wilmsen SBS Belgium NV
Over Play4

Alle vermelde teksten, foto’s, afbeeldingen, logo’s, handelsnamen, merken en audiovisueel materiaal zijn in eigendom of in licentie van De Vijver Media (SBS Belgium met de zenders Play4, Play5, Play6, Play7, GoPlay en Woestijnvis) en zijn auteursrechtelijk of anderszins beschermd.

Gebruik hiervan is niet toegestaan zonder voorafgaandelijk akkoord van De Vijver Media, hetzij via email hetzij na het ontvangen van een login op www.beeldfabriek.be. Het ontvangen van een login impliceert uw akkoord met de gebruiksvoorwaarden van www.beeldfabriek.be

Play4
Harensesteenweg 224
1800 Vilvoorde