6 machthebbers en 6 ex-gedetineerden gaan Recht Naar De Gevangenis

6 machthebbers en 6 ex-gedetineerden gaan Recht Naar De Gevangenis

Vanaf 28 februari, elke dinsdag op Play4

In het gloednieuwe humaninterestprogramma Recht Naar De Gevangenis volgt Play4 zes machthebbers tijdens hun opsluiting in de splinternieuwe gevangenis van Haren. Zij beslissen dagelijks over opsluiting. Nu laten ze zich voor een keer zelf achter de tralies plaatsen. Ze delen hun cel met ex-gedetineerden die hun straf al hebben uitgezeten, maar in het verleden veroordeeld werden voor gewapende overvallen, drugsdelicten of poging tot moord. Terwijl de kersverse celgenoten hun draai zoeken in de nieuwe omgeving, denken ze hardop na over het nut van gevangenissen en hun rol daarin.

En terwijl zij de gevangenis testen, test de gevangenis hen ...

Hoe voelt het voor de professionals wanneer ze zelf achter de tralies moeten in één van de 35 gevangenissen in België. Hoe ervaren ze de gedwongen eenzame opsluiting of het samenhokken met ex-gedetineerden? Wat doet het met hen wanneer ze elke inspraak verliezen in wat te eten, wat te dragen, wanneer te slapen, wanneer zich te wassen, en overgeleverd zijn aan een afstompende routine? Hoe kijken de ex-gedetineerden naar deze gevangenis? Tot welke inzichten komen ze met hun nieuwe celgenoten? En hoe kijken ze terug naar hun verleden? Zullen ze erin slagen de muren tussen elkaar te slopen? Of is de confrontatie te groot?

Haren

Veel gevangenissen in ons land zijn erg verouderd. Bovendien is er te weinig plaats om alle gedetineerden op een correcte manier op te sluiten. Het nieuwe gevangeniscomplex van Haren moet een deel van de oplossing worden. Het complex ligt in de Brusselse rand en is meteen de grootste gevangenis van België. Er is plaats voor 1200 gedetineerden, verspreid over 18 verschillende gebouwen. De directie wil voor de gevangenis effectief opengaat alle procedures testen. De gevangenis zal daarom vier dagen lang proefdraaien met gesloten regime voor zowel de machthebbers als de ex-gedetineerden. Dit betekent dat de deuren enkel opengaan als het veiligheidspersoneel dat beslist.

De machthebbers

Vincent Van Quickenborne – Federaal Minister van Justitie: "Ik denk dat ik schrik ga hebben van de uren, de minuten, de seconden, de tijd slijten. Dat is iets wat we totaal niet gewend zijn."
Story image
Peter Hartoch - Strafrechter: "De doorsnee strafrechter weet eigenlijk weinig of niks van een gevangenis. Hij heeft er eigenlijk nooit een voet binnen gezet."
Story image
Annemie Serlippens - Onderzoeksrechter: "Het behoort tot mijn werk om, waar nodig, mensen naar de gevangenis te sturen. Ik ben dus echt wel benieuwd om het van binnenuit mee te maken."
Story image
Omar Souidi – Strafpleiter : "Ik heb mij in alle eerlijkheid altijd afgevraagd hoe mijn cliënten zich moeten voelen wanneer ze die cel betreden."
Story image
Mario Christoffels – Gevangenisbewaker Hasselt: "Ik wou zelf een keer ervaren wat een impact dit heeft op mij, je overleveren aan een systeem waarvan je weet dat het niet altijd de perfectie benadert."
Story image
An Janssens – gevangenisdirecteur Antwerpen: "Zeg nooit dat een opsluiting geen impact heeft. Dat is gewoon een van de verschrikkelijkste dingen die er zijn."
Story image

De ex-gedetineerden

Nick De Ridder: "Van mijn 14 tot mijn 22 jaar was ik een gevaar voor de maatschappij. Moest het in de cel tot een confrontatie komen, zou de minister heel weinig fysieke schade bij mij kunnen toebrengen."
Story image
Imanuelle Grives: "Je krijgt meteen een benauwd gevoel, en denkt: hoe kan ik hier zo snel mogelijk weer weg? De gevangenis en het systeem triggeren een soort van strijd om vrij te willen zijn."
Story image
Wilfried De Mey: "Het is raar dat ik dat zeg maar ik moet kunnen opgesloten zitten om mij op mijn gemak te voelen, door een deur vast te draaien."
Story image
Elke Hasha: "Ik had niet verwacht dat het zo moeilijk zou zijn, doordat ik ooit al in de gevangenis heb gezeten. Alles opnieuw beleven was heel confronterend voor mij."
Story image
Ismaïl Abdoul: "Ik was Belgisch kampioen bokser en portier, en kreeg veel respect. Verblind door het geld heb ik mij laten infiltreren met de verkeerde mensen om op een makkelijke manier geld te verdienen."
Story image
Steven Snauwaert: "Voor de mensen die denken dat er geen duistere entiteiten bestaan, zou ik zeggen think again, want in de gevangenis zitten er."
Story image
Annick Van Der Elst: "Toen ik werd opgepakt en naar de vrouwengevangenis van Berkendael werd gebracht, heb ik gezegd: nu ben ik vrij in de gevangenis. Want mijn slachtoffer, mijn moeder, kon mij niet meer raken."
Story image

Recht Naar De Gevangenis - Binnenkort op Play4

Niels Pittevils
Niels Pittevils Persverantwoordelijke Play4, Play5, Play6, Play7 & GoPlay

 

 

 

Over Play4

Alle vermelde teksten, foto’s, afbeeldingen, logo’s, handelsnamen, merken en audiovisueel materiaal zijn in eigendom of in licentie van Play Media, Play4, Play5, Play6, Play7 of GoPlay: deze zijn auteursrechtelijk of anderszins beschermd.

Gebruik hiervan is niet toegestaan zonder voorafgaandelijk akkoord van Play Media, hetzij via email hetzij na het ontvangen van een login op www.beeldfabriek.be. Het ontvangen van een login impliceert uw akkoord met de gebruiksvoorwaarden van www.beeldfabriek.be.

 

Play4
Harensesteenweg 224
1800 Vilvoorde